Woningcorporaties mogen noodlijdende wietkwekers niet weigeren

Woningcorporaties mogen wietkwekers niet meer weigeren als er sprake is van een noodsituatie. Dat heeft de voorzieningenrechter in een Groningse zaak bepaald.

Het gemeentebestuur, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), netbeheerders en woningbouwcorporaties werken sinds het jaar 2006 samen om wietkwekers het leven onmogelijk te maken. De verschillende organisaties kunnen gebruikmaken van een breed scala aan maatregelen.

Pand sluiten

Zo mogen burgemeesters een woning of pand voor bepaalde tijd sluiten wanneer een ‘handelshoeveelheid’ (soft)drugs wordt aangetroffen. In Middelburg werd die maatregel gebruikt om een MS-patiënt met medische cannabisverklaring uit zijn huis te bonjouren.

De burgemeester van Groningen gebruikte de zogenaamde Wet Damocles om een gezin het leven onmogelijk te maken. Vorig jaar werden de restanten van een hennepkwekerij met 51 planten in het huurhuis van het gezin gevonden. NRC publiceerde twee verhalen over het gezin.

Gezin de dupe

Nadat de politie binnen was gevallen is het echtpaar uit elkaar gegaan, meldt NRC. De vader ging op een andere plek wonen. De moeder van het gezin wist naar eigen zeggen niks van de hennepkwekerij. Ze kwam nooit op zolder.

Aangezien de ‘grote crimineel’ niet meer op de plek van het misdrijf woonde was er geen noodzaak meer om het pand te sluiten. Tenminste, dat zou je zeggen. De voorzieningenrechter oordeelde anders. Het huis moest alsnog worden gesloten en het hele gezin kwam werd dakloos. De moeder en twee kinderen hebben enige tijd over straat in Groningen gezwerfd.

Zwarte lijst

De moeder kwam automatisch op een zwarte lijst van huurders terecht. Officieel heet het een ‘negatieve huurdersverklaring’. Woningcorporaties verhuren geen woningen aan mensen die een negatieve huurdersverklaring hebben. Daardoor kon de moeder nergens heen met haar kinderen.

De gemeente Groningen zag in dat er sprake was van een noodsituatie. Daarom kreeg de vrouw een zogenaamde urgentieverklaring uit, zodat ze met voorrang werd geholpen bij het vinden van een huurwoning. Maar de woningcorporaties wezen op de negatieve huurdersverklaring. De vrouw kreeg alsnog geen woning.

Kort geding

In een nieuwe rechtszaak oordeelde de voorzieningenrechter dat woningcorporaties geen urgentie mogen weigeren op basis van het hennepconvenant. De gemeente bepaalt namelijk of er sprake is van een noodsituatie. Woningcorporaties hebben daar niks over te zeggen.

De voorzieningenrechter heeft daarmee een piepkleine verbetering gemaakt in het strenge wietbeleid. Woningcorporaties mogen wietkwekers geen huis meer weigeren als de gemeente vindt dat er sprake is van een noodsituatie. We vergeten dan maar even dat de gemeente zelf die noodsituatie veroorzaakt.

Wankele wet

Het blijft opmerkelijk hoe overtreders van de Opiumwet aan alle kanten gestraft worden. Ze raken hun huis, werk of uitkering kwijt naast de taak- of gevangenisstraf die ze van de strafrechter krijgen.

Rechtsbeginselen zeggen dat wetovertreders niet meerdere keren voor hetzelfde vergrijp mogen worden gestraft. Juist om die reden werd onlangs het alcoholslot voor drankrijders afgeschaft. Mensen die met een slok op achter het stuur zaten werden meerdere keren gestraft voor hetzelfde vergrijp, en dat mag niet volgens de Raad van State. Kennelijk geldt dat principe niet voor wietkwekers.

Media-aandacht

Maar er is een sprankje hoop. Zodra traditionele media zich op een zaak gaan focussen, lijken burgemeester ineens veel milder gestemd tegenover drugscriminelen. Het Groningse gezin werd ineens een nieuwe woning aangeboden, dezelfde avond dat NRC een verhaal schreef over de uitzichtloze situatie van het gezin.

In Middelburg ging het niet anders. De burgemeester vond het noodzakelijk om een MS-patiënt die meer dan vijf gram cannabis in zijn bezit had op straat te zetten. Nadat RTL Nieuws, De Correspondent en de PZC over de kwestie schreven, nam burgemeester Bermann allerlei noodmaatregelen om een nieuwe woning voor de MS-patiënt te regelen. Inmiddels woont de 45-jarige MS-patiënt in een tochtige stacaravan.