Vijfduizend patiënten krijgen geen vergoeding meer

Doordat zorgverzekeraars geen vergoeding meer geven voor medische cannabis, moeten dit jaar zeker vijfduizend mensen zelf hun behandeling gaan betalen. Dat blijkt uit een uitzending van consumentenprogramma Radar op Radio1.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zich al eerder uitgelaten over de kwestie. Volgens de minister is er onvoldoende bewijs dat cannabis bij bepaalde aandoeningen werkzaam, effectief en veilig is.

Zorginstituut

Enkele zorgverzekeraars vergoedden vorig jaar nog verstrekking van medische cannabis, maar zijn daar per ingang van 1 januari 2017 mee gestopt. De verzekeraars deden dat naar aanleiding van een herevaluatie van het Zorginstituut in 2016. Uit dat literatuuronderzoek blijkt dat de huidige wetenschappelijke kennis over cannabis nauwelijks verbeterd is sinds het jaar 2003.

Bureau Medicinale Cannabis

Het standpunt van de minister is opmerkelijk, aangezien het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) wél toegeeft dat cannabis bij bepaalde aandoeningen voldoende effectief is gebleken. Het BMC is net als het Zorginstituut onderdeel van de overheid. Volgens het BMC zijn er onderzoeken genoeg over de werkzaamheid van cannabis.

Hoewel cannabis geen geregistreerd medicijn is, blijkt uit de praktijk juist dat CBD-olie ontzettend effectief kan werken. Dan gaat het vooral om bijvoorbeeld om chronische pijnpatiënten, die dankzij CBD-olie geen zwaar verslavende opiaten en maagbeschermers meer hoeven te slikken. Daarmee kan de cannabisolie juist zorgkosten besparen. Maar de politiek is nog niet helemaal klaar om dat te erkennen.

Beluister de uitzending hier.