Verenigde Staten steeds toleranter tegenover cannabis

Positief nieuws uit de VS; drie nieuwe Amerikaanse staten hebben het recreatieve gebruik van cannabis gelegaliseerd en nog eens drie andere staten hebben goedkeuring gegeven voor het medicinale gebruik van de plant. Daardoor is het recreatieve gebruik van cannabis nu toegestaan in acht verschillende staten en het medicinale gebruik in achtentwintig staten.

Meer dan de helft van de 52 staten waar de VS uit bestaat heeft nu een vorm van cannabisgebruik gelegaliseerd. Daarbij heeft bijna elke staat andere regels en voorwaarden opgesteld. Klik hier voor een duidelijk overzicht van alle staten en hun wetgeving.

Stemmen

In totaal werd er in negen verschillende staten gestemd over de wetgeving m.b.t. zowel het recreatieve als medicinale gebruik van cannabis. In Californië, Nevada en Massachusets mag men volgens de wet voortaan ook een blowtje opsteken zonder geregistreerd patiënt te zijn. Patiënten die woonachtig zijn in Florida, Arkansas of North Dakota hebben voortaan de mogelijkheid om hun medicijn (legaal) in de winkel te kopen.

Steeds toleranter

Zoals je aan de huidige ontwikkelingen kunt zien zijn veel Amerikaanse staten de laatste jaren een stuk toleranter geworden tegenover het (medicinale) gebruik van cannabis. Waar de VS vroeger voorop liep in de strijd tegen de zogenoemde ‘reefer madness’, geeft de meerderheid van de bevolking tegenwoordig aan vóór de legalisering van cannabis te zijn. Uit recent onderzoek blijkt het om (ongeveer) 60% van de Amerikaanse bevolking te gaan.

Big business

Volgens The Huffington Post vormt cannabis momenteel de snelst groeiende industrie in Amerika. Vorig jaar groeide de cannabis-industrie met 17% uit naar een totale waarde van 5,4 miljard dollar. Dit jaar maakt de markt een groei van 25% door, wat neerkomt op een totale waarde van 6,7 miljard. In 2020 zal de markt naar alle verwachtingen een omvang van ruim 22 miljard dollar hebben.

Kijkend naar deze cijfers is het dan ook niet vreemd dat steeds meer (grote) bedrijven en investeerders interesse tonen in de markt voor recreatieve en medicinale cannabis. Nu het taboe op veel plaatsen doorbroken lijkt te zijn durven steeds meer ondernemers toe te treden tot deze relatief nieuwe, veelbelovende markt.

Op landelijk niveau nog steeds illegaal

https://cbd-informatie.nl/wp-admin/edit.php?post_type=post

Hoewel steeds meer individuele staten cannabis dus decriminaliseren is het gebruik van de plant op landelijk niveau nog steeds hartstikke illegaal. Eerder dit jaar gaf de DEA (Drug Enforcement Administration) al aan cannabis niet van de Schedule 1 drugslijst te willen halen. Volgens het bureau “bezit cannabis momenteel geen medische meerwaarde en is het risico op misbruik groot.”

Toch bestaat er een mogelijkheid dat de huidige mening van de DEA over het gebruik van cannabis in de toekomst zal veranderen. Het bureau zegt dat er momenteel te weinig onderzoeksdata beschikbaar is om het beleid te veranderen, maar als die er in de toekomst wel komt “zou dat heel goed tot een nieuwe beslissing kunnen leiden”, aldus Chuck Rosenberg, hoofd van de DEA.

Trump

Wat vindt de nieuwe president van de Verenigde Staten eigenlijk van cannabis?

Het is, net zoals bij veel van zijn andere standpunten, moeilijk om precies te zeggen hoe Donald Trump er nou echt over denkt. Tijdens interviews en toespraken heeft hij regelmatig gezegd dat hij er voorstander van is om de individuele staten hun eigen beleid te laten voeren. Medicinaal gebruik zou bovendien gelegaliseerd moeten worden, maar Trump is geen fan van recreatief blowen.

Drie dagen geleden maakte de kersverse president zijn plannen bekend om Jeff Sessions als kandidaat voor de de positie van Attorney General te nomineren. Dit nieuws leidde tot paniek onder veel activisten en ondernemers binnen de cannabisbranche. Sessions is namelijk fervent tegenstander van cannabisgebruik en heeft tijdens een toespraak kritiek geleverd op de staten die hun wetgeving versoepeld hebben. Volgens Sessions “roken goede mensen geen marijuana.”

De Attorney General is de belangrijkste juridisch adviseur van de Amerikaanse regering. Als Jeff Sessions die positie daadwerkelijk zal gaan vervullen zal hij naar alle waarschijnlijkheid proberen om Trump over te halen om een strenger beleid te voeren m.b.t. het gebruik en de handel in cannabis. De vraag die rest is in hoeverre Trump daadwerkelijk gehoor zal geven aan het drugsgerelateerde advies van Sessions. Gedurende de afgelopen maanden hebben we namelijk gezien dat ‘The Donald’ uiteindelijk vrijwel altijd zijn eigen plan trekt wanneer het er op aankomt.