Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) wil de teelt van cannabis gedogen. Afgelopen zomer wist de politica een nipte Kamermeerderheid bij elkaar te lobbyen.
Vera Bergkamp heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin gaat de hele achterdeur van coffeeshops op de schop. Coffeeshopondernemers hoeven straks niet meer stiekem wiet van criminelen te kopen. In plaats daarvan krijgen bepaalde telers toestemming om wiet voor coffeeshops te produceren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Teelt gedogen
Eigenlijk is toestemming niet het juiste woord. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie belooft erkende coffeshoptelers niet strafrechtelijk te vervolgen zolang ze aan de wensen van de gemeente voldoen. Kortom: de teelt van cannabis blijft verboden. Maar telers die hun zaken goed op orde hebben krijgen daar geen problemen mee.
Voorwaarden
In het wetsvoorstel staat een flinke lijst met voorwaarden waaraan telers moeten voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat er enkel aan coffeeshops verkocht mag worden. Daarbij moet de kwaliteit van de wiet hoog zijn: er mogen geen gevaarlijke schimmels of bacteriën in zitten. En elk zakje moet voorzien zijn van een etiket waarop de hoeveelheid werkzame stoffen staan vermeld.
Nederlandse gemeenten kunnen aanvullende voorwaarden stellen. Het gemeentebestuur bepaalt wie wiet mag kweken, hoeveel er geproduceerd wordt, hoeveel voorraad coffeeshops mogen hebben, enzovoorts. Het valt dus te verwachten dat er grote verschillen tussen woonplaatsen gaan ontstaan.
Onduidelijkheden
Helaas blijft er voorlopig nog een hoop onduidelijk rondom het wetsvoorstel. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel personen of organisaties straks wiet mogen produceren. Er bestaan zorgen dat er slechts enkele vergunningen afgegeven gaan worden. Coffeeshops kunnen dan maar een paar verschillende soorten wiet verkopen. Dat zou er weer voor kunnen zorgen dat consumenten hun product liever op de zwarte markt kopen.
Het effect van ‘legale’ teelt op de prijs van coffeeshopwiet is ook nog niet duidelijk. Sommigen zeggen dat wiet goedkoper wordt, omdat een groot deel van de prijs van nu uit gevarengeld bestaat. Daarmee wordt het risico dat wiettelers nemen bedoeld. Anderen zeggen juist dat de prijs gaat stijgen omdat straks aan strengere voorwaarden moet worden voldaan. Eigenlijk is er geen zinnig woord over te zeggen. Hoe het wetsvoorstel in de praktijk gaat werken moet nog duidelijk worden.
Voordelen
Zowel voor- als tegenstanders van legalisatie uitten grote kritiek op het nieuwe gedoogbeleid. Toch is het voorstel een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie. De wiet die coffeeshops verkopen bevat soms (verboden) pesticiden, bloeistimulatoren en smaaktoevoegingen zonder dat de consument daar iets van weet. Aangezien wietkwekers straks hun product in een lab moeten laten testen, zullen zulke praktijken tot het verleden gaan behoren.
Een veelgehoord probleem van het huidige gedoogbeleid is de brandveiligheid van kwekerijen. Zo zou één op de vijf woningbranden door een wietkwekerij veroorzaakt worden. Illegale kwekerijen tappen bovendien voor 200 miljoen euro per jaar aan elektriciteit af. Op zijn minst zal een deel van die kwekerijen worden vervangen door erkende wiettelers die ongeveer net zoveel gevaar veroorzaken als een kas waar paprika’s worden geteeld.
Innovatie
In een interview met het AD zei Vera Bergkamp dat Nederland weer ‘een gidsland’ moet worden. Daarmee doelt het Kamerlid op de innovatie die de afgelopen jaren op de Amerikaanse markt heeft plaatsgevonden. Zo heeft de ontwikkeling van CBD-rijke wietrassen een vogelvlucht genomen. Bovendien testen bedrijven allerlei nieuwe producten uit. Denk bijvoorbeeld aan neussprays met cannabis, cannabistampons, diverse soorten oliën, en wietijs. In Nederland zijn er nu nog maar vijf verschillende wietsoorten verkrijgbaar. Het nieuwe wetsvoorstel moet daar verandering in brengen.