Turkije verplaatst kwekerijen van medische cannabis

‘Turkije heeft medische cannabis gelegaliseerd’, kopten allerlei Engelstalige kranten afgelopen week. Helaas ligt het nieuws een stuk genuanceerder. De productie wordt naar andere provincies verplaatst.

Volgens de Britse krant The Independent is de productie van medische cannabis vanaf nu in 19 provincies legaal. Ondernemers kunnen een vergunning voor drie jaar aanvragen, waarmee ze wiet mogen kweken onder strenge voorwaarden.

Wiet is al legaal

Maar eigenlijk is dat geen nieuws. Want Turkije staat de teelt van medische cannabis al langer toe. In het zuid-oosten van Turkije wordt al langer legaal hennep gekweekt. Maar daar begint het ‘probleem’, althans volgens de Turkse overheid. Want een deel van de legale hennepvelden is in handen van Koerdische milities, die de kwekerijen gebruiken als dekmantel voor de productie van recreatieve wiet.

Koerdische milities

De Turkse overheid wil niet dat mensen voor de lol stoned worden, dat mag alleen als je chronisch ziekt bent. Bovendien grijpt de regering natuurlijk elke kans om de financiering van Koerdische milities te stoppen. De kwekerijen naar andere provincies verplaatsen was de ideale oplossing voor beide problemen.

Voorwaarden

Ondernemers kunnen vanaf nu een vergunning aanvragen voor een cannabiskwekerij. Mensen die wiet willen kweken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voordat ze toestemming krijgen. Ze mogen niet eerder veroordeeld zijn voor drugshandel. De telers moeten ervoor zorgen dat alle delen van de plant verwerkt worden, zo berichten internationale media.

Vooral dat laatste klinkt als een zeer milieubewuste voorwaarde van de overheid. Elk deel van de cannabisplant is bruikbaar. Dus waarom zou je wietkwekers niet gelijk verplichten alle delen daadwerkelijk te gebruiken?

Verplichte verspilling

Helaas ligt deze maatregel  ook een stuk gecompliceerder. De overheid wil voorkomen dat legale kwekers kleine zijtakjes doorverkopen als recreatieve wet. Daarom worden Turkse wietkwekers verplicht alle plantendelen behalve de hoofdtop te vernietigen.

De maatregel heeft vooral te maken met de illegale praktijken van de huidige legale kwekers. Die verkopen zijtakjes en andere kleine stukjes van medicinale cannabisplanten op de illegale markt. De Turkse overheid hoopt de sjoemelaars buiten spel te zetten door verspilling te verplichten.

Politieke machtsstrijd

En zo is de cannabisplant in een nieuwe strijd verwikkeld geraakt. Dit keer is het een politieke machtsstrijd tussen de Turkse overheid en kleine minderheden. Nieuwswebsites weten er positieve aandacht voor de cannabisplant uit te slepen, maar ondertussen is er maar weinig veranderd in de wereld.