Het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA) heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de werking van cannabis in het menselijk brein. De onderzoekers legden de vorm van de zogenaamde CB1-receptor vast.
Het menselijk lichaam heeft tenminste twee receptoren voor stoffen die in cannabis voorkomen. Die receptoren, met de naam CB1 en CB2, zitten op verschillende plaatsen in het lichaam. CB1 wordt vooral in de hersenen gevonden. Het is dan ook een belangrijk hechtingspunt voor de psychoactieve stof THC.
Onderzoek
Tot voor kort was het niet bekend hoe receptoren voor cannabis er precies uit zagen. Wetenschappers van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA) hebben dat veranderd. Ze maakten een 3D-model van de CB1-receptor, een belangrijke stap in het ontdekken van de werking van cannabis in het lichaam.
Met het 3D-model kunnen organisch chemici aan de slag. Omdat nu bekend is hoe de receptor voor cannabis in de hersenen eruit ziet, kunnen andere wetenschappers misschien een molecuul bedenken dat er precies op aansluit. De nieuw vergaarde kennis is in ieder geval een enorme bron voor nieuw onderzoek.
Nieuwe medicijnen
Het 3D-model helpt wetenschappers het mechanisme van verschillende werkzame stoffen beter te begrijpen. Het onderzoek is een belangrijk stap in het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen die op cannabis zijn gebaseerd. Waarschijnlijk helpt de kennis bestaande behandelingen met cannabis te verbeteren.
Het endocannabinoïdesysteem is namelijk betrokken bij tal van lichaamsfuncties: cognitief vermogen, geheugen, emoties, pijn, stress, lichaamstemperatuur, eetlust, spijsvertering, evenwicht, afweer tegen ziektes, ontstekingsreacties en beweging. Allemaal worden ze beïnvloed door cannabisreceptoren. Het 3D-model van de CB1-receptor geeft inzicht in hoe we specifieke functies kunnen beïnvloeden met nieuwe medicijnen of met specifieke cannabinoïden zoals CBD, CBN en CBG. Tenminste, dat is waar het NIDA op hoopt.