Dokter Sanjay Gupta: ‘wiet is echt een medicijn’ (video)

De Amerikaanse neuroloog en verslaggever Dr. Sanjay Gupta heeft een documentaire gemaakt over medische cannabis in de Verenigde staten. Gupta spreekt in de documentaire met verschillende patiënten die medische cannabis gebruiken. Hij geeft daarbij een wetenschappelijke verklaring hoe cannabis werkt in het brein, en welke mensen er baat bij hebben.

In een interview met CNN gaf Dr. Sanjay Gupta toe dat hij een aantal jaar geleden compleet anders over medische cannabis is gaan denken.

“Waarom Ik Nee Zou Stemmen tegen Wiet.”

Je verwijst naar een artikel dat je schreef in 2009 voor “TIME” magazine met de titel: “Waarom Ik Nee Zou Stemmen tegen Wiet.” Vertel ons in het kort waarom je van gedachten bent veranderd?

“Als je zoekt in de medische tijdschriften, zullen er ongeveer 20.000 wetenschappelijke documenten over cannabis verschijnen. En ik hield de wetenschappelijke literatuur gestaag bij, maar wat ik begon te realiseren was dat de overgrote meerderheid van deze studies zicht richtte op de schade, de gevaren en de problemen met marijuana. Een klein percentage, minder dan 10 procent, dichter bij de 6 procent evalueerde de voordelen.

Dus wanneer je keek naar deze studies in hun totaliteit, dan zou je denken dat marijuana meer kwaad deed dan het aan voordelen opleverde. Maar pas toen ik begon te kijken naar laboratoria buiten de Verenigde Staten, kleinere laboratoria die geweldig werk verrichtte, zag ik dat cannabis voor sommige patiënten het enige was dat werkte.

En dat was vrij verbazingwekkend voor mij. Ik keek ook nauw naar het classificatiebeleid van de DEA. Ze classificeren marijuana als een Schedule 1 substantie, waarmee ze zeggen dat het in de categorie valt van de meeste gevaarlijke substanties die er te vinden zijn. En toen ik zorgvuldig ernaar keek, kwam ik erachter dat er werkelijk geen wetenschappelijk bewijs was dat het gevaarlijk was, dat het een hoog misbruik potentie had en dat het geen medische toepassingen zou hebben.

Ik geloof dat cannabis medische toepassingen heeft, en ik vond dat het een belangrijke boodschap was om naar buiten te brengen.”

Effectiever dan farmaceutische medicijnen?

Je komt ook ook tot de conclusie dat in bepaalde gevallen cannabis zelfs effectiever is dan farmaceutische medicijnen?

Absoluut. Ik denk dat het heel belangrijk is voor mensen om te horen dat de medische gemeenschap dit beter begint te begrijpen. Bijvoorbeeld bij patiënten met neuropathische pijn, een vreselijke soort brandende, stekende pijn. Vaak zijn deze patiënten zijn ellendig. Ze gaan verdovende middelen gebruiken, bijvoorbeeld morfine, Oxycontin, Dilaudid.

Dat soort medicijnen werkt niet, misschien helemaal niet, en zeker niet na enkele maanden. Mensen kunnen er een tolerantie ervoor ontwikkelen. En ik kwam erachter dat marihuana in een percentage van de patiënten niet alleen beter werkt dan deze verdovende middelen. Het is ook nog eens veel veiliger. In de VS is er elke 19 minuten een sterfgeval met voorgeschreven medicijnen.

Je begrijpt wel, opiaten hebben een rol, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Terwijl met marihuana, ik geen bevestigde, geen enkele bevestigt sterfgeval door een overdosis kon vinden. Dus je hebt iets dat beter werkt, misschien werkt wanneer andere dingen dat niet doen, en waarschijnlijk ook nog eens veel veiliger is.

En nogmaals, ik denk dat dat belangrijk is voor zowel de patiënten als de medische gemeenschap om dit te horen.”

Voor- en nadelen

Dus medische marihuana dient een nuttig doel, concludeer je. Hoe zit het met recreatieve marihuana? Wat zijn de voor- en nadelen?

ik maak een onderscheid tussen recreatief en medisch gebruik, en ik denk dat dat belangrijk is. Ik bedoel, ik ben cannabis echt aan het benaderen vanuit een medisch perspectief, omdat ik zoveel legitieme patiënten heb gezien met legitieme problemen die niet in staat waren om de behandeling te krijgen die ze nodig hadden. Maar, ik maak wel een onderscheid. Als je de kwestie van de morele gelijkwaardigheid van recreatieve wiet, en andere stoffen die er zijn, naar voren wil brengen, dan wordt wiet als een drug met een hoog misbruik gehalte beschouwd.

Het afhankelijkheidspercentage van cannabisgebruikers is ongeveer 9 procent, in vergelijking met alcohol, dat dichter bij 15 ligt, heroïne 23, 25 procent of cocaïne met 20 procent. Dus het is waarschijnlijk niet zo problematisch als die andere soorten – die andere soorten drugs.

Toch maak ik me zorgen over het gebruik ervan bij jonge mensen, mensen waarbij het brein zich nog steeds ontwikkeld, tot de leeftijd van midden 20. Maar weet je, opnieuw vanuit een moreel gelijkwaardig standpunt, zou het moeilijk zijn om extra schade hierbij te vinden bij volwassenen in vergelijking met sommige van de andere genotmiddelen.”

Wie is Sanjay Gupta?

Sanjay Gupta (geboren 23 oktober 1969) is een Amerikaanse neurochirurg en media-reporter. Hij fungeert als hoofd van de neurochirurgische afdeling op “Grady Memorial Hospital in Atlanta”, Georgia, Hij is tevens assistent-hoogleraar neurochirurgie op de “Emory University School of Medicine”. Een media persoonlijkheid die als autoriteit geldt bij gezondheid gerelateerde onderwerpen, hij is vooral bekend als multiple Emmy Award-winnende Chief medical correspondent van CNN.

Meer weten over gezondheid? Bekijk de informatie van onze partner.