Man vraagt politie niet te handhaven op hennep

De onbekende cannabisactivist in deze video heeft de politie in Nederland gevraagd niet te handhaven op vezelhennep. Via diverse sociale media vraagt de cannabisactivist om antwoord. De politie zwijgt in alle toonaarden.

De productie van vezelhennep wordt steeds populairder in Nederland. Vooral oudere mensen ontdekken de heilzame werking van de stof CBD. Maar in Nederland loop je nog steeds grote risicio’s als je zelf cannabisplanten in de tuin zet.

Eigen ziekte bestrijden

Dat is precies waarom de webmaster een Youtubevideo opnam. Hij stelt aan het einde van de video de vraag: “beste politie, heeft iemand het recht om zijn eigen ziekte te bestrijden?”

De onbekende cannabisactivist benoemt dat patiënten illegale activiteiten moeten ondernemen om hun ziekte te bestrijden. Soms zetten ze iemand in hun persoonlijke omgeving aan tot het ondernemen van strafbare feiten. “Heb je misschien wat cannabis voor mij?” Mag je natuurlijk niet vragen in Nederland.

Gedoogbeleid

Nederland houdt er al sinds de jaren ’70 een gedoogbeleid op na. Vijf cannabisplanten in de tuin zouden niet bestraft worden. Maar van die belofte blijft nauwelijks iets over. Zodra de politie in Nederland vijf planten in de tuin ontdekt, worden die weggehaald. Doorgaans maakt de politie dan alsnog een proces-verbaal op. Pas na maanden of jaren volgt een uitspraak van de rechter, die de kweker weer vrijspreekt.

Geldverspilling

In de tussentijd wordt er natuurlijk ontzettend veel geld verspild aan zo’n proces-verbaal. Officieren van justitie, advocaten, griffiers en allerlei ondersteunend personeel houden zich bezig met een rechtszaak over cannabiskweek. Die mensen worden allemaal met gemeenschapsgeld betaald.

Politieagenten zetten heel dat proces in werking wanneer ze melding maken van cannabiskweek. Maar dat hoeven ze niet te doen. Politie en justitie hebben namelijk discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat ze slechts het recht hebben om te handhaven. Politieagenten zijn niet verplicht een melding te maken van strafbare feiten.

Menselijkheid

Het wordt dus hoog tijd dat politieagenten op een menselijke manier met cannabiskwekers omgaan. Op dit moment lopen kwekers het risico alles kwijt te raken: hun huis, hun uitkering, hun medicijn en hun goede naam. Uiteindelijk spreken rechter in Nederland kwekers met vijf wietplanten vrij. Maar voor die tijd zijn ze al alles kwijtgeraakt, zoals MS-patiënt Jean-Paul ’t Gilde onlangs overkwam.

Geen antwoord

De politie heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag van de onbekende cannabisactivist. Terwijl de politie zeer actief is op Twitter, Facebook, Instagram, Youtube en hun eigen website. Prestaties die het goed doen in de media worden veelvuldig gedeeld. Op die manier verbeterd de organisatie haar eigen imago. Maar zodra een bericht opduikt dat minder goed is voor het imago van de politie, zwijgen opeens alle mediakanalen. Misschien moeten meer activisten de vraag van de onbekende cannabisactivist.stellen. Cbdolie.org herhaalt graag de vraag. ‘Beste politie, hoeveel rechters zijn blij met strafzaken van patiënten die zichzelf van medicijnen voorzien?’