Wetgeving rondom wiet in 16 landen

Benieuwd in welk land je het beste terecht kunt voor een joint? De Amerikaanse Law Library of Congress, een bibliotheek die alle wetten van Amerika documenteert, heeft een rapport uitgebracht waarin ze de wetgeving omtrent wiet in 16 verschillende landen met elkaar vergelijken.

In het rapport staan landen beschreven waar het bezit en gebruik legaal is of getolereerd wordt, evenals landen die momenteel bezig zijn met het legaliseren van gebruik. Wat opvalt, is dat Uruguay in het document als enige land beschreven wordt waar het groene goedje legaal is. Het bezit van cannabis is in dat land legaal, maar gebruik in het openbaar is vooralsnog verboden.

Nederland

Ondanks dat het rapport aangeeft dat wiet vooralsnog illegaal is in Nederland, erkent het wel het feit dat gebruik niet bestraft wordt. Ook is in het rapport te lezen dat het officieel niet is toegestaan om wiet te verkopen aan iedereen die niet woonachtig is in Nederland. Dat betekent dat toeristen geen wiet zouden mogen kopen. Dit is vrij tegenstrijdig, omdat het grootste deel van de inkomsten van coffeeshops – met name in Amsterdam – gegenereerd wordt door toeristen.

Ingewikkelde wetgeving

Met name Portugal heeft een waslijst aan consequenties voor iedereen die betrapt wordt. Dit heeft te maken met het feit dat het land in het verleden veel problemen heeft gehad met verslaafden en de zorg hiervoor. Wanneer je in Portugal gepakt wordt met wiet op zak, wordt er uitgebreid nagegaan wat je verleden is met de softdrugs. Dit is vergelijkbaar met de wetgeving in Mexico. Hier word je na een arrestatie altijd doorverwezen naar een verslavingskliniek.

Rapport

Het rapport is zeker het lezen waard. Ook nabijgelegen landen als Duitsland en Noorwegen zijn hierin zijn opgenomen. Het is verder interessant om te zien dat de wereld steeds toleranter wordt. Benieuwd geworden? Je vindt het rapport hier.